Bilgisayar Kasaları
Kasa bilgisayar bileşenlerini bir arada tutan ve bu bileşenlere gerekli gücü sağlayan plastik ve metal bileşiminden oluşan kutudur. Kasa denilince akla, tek renk sıradan bir kutu gelmiyor. Günümüzde kasalar teknolojik açıdan ve estetik görünüm açısından çok fazla gelişmiştir. Bugünlerde içi neon lamba ile aydınlatılmış kasalara rastlamak mümkündür. Kasanın dış görünümü göz zevkiniz açısından önemli olabilir; ancak kasanın görünümüne verilen önemin soğutma ve yeterli güç sağlama özelliklerine de verilmesi gerekir.
Resim 2.3: Çeşitli bilgisayar kasaları
Kasanın içinde anakart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası, birkaç tane 5.25" ve 3.5"luk yuvalar ki buralara sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar yerleştirilir, arka tarafında soket boşlukları vardır.
Kasada bir tane yeniden başlatma, bir tane açma düğmesi ve bir tane de kilit düğmesi olabilir. Kasaların yatay ve dikey yerleştirilebilenleri, alüminyum veya çelikten yapılanları ve boyut olarak değişik yapılarda bulunanları mevcuttur.
Kasa alırken gücü mümkün olduğunca gücü yüksek olanı tercih edilmelidir. Kasanın içi rahat bir çalışma alanı için yeteri kadar geniş olmalı, içerisinde genişleme yuvaları bulunmalı ve kasaya hava akışının iyi olması için yeteri kadar hava giriş delikleri bulunmalıdır. Kasayı yerleştirdiğimiz yer dengeli olmalı ve kasanın sağa sola sallanmamasına dikkat edilmelidir.
Kasa Çeşitleri
Kasaların farklı çeşitlerde olmasının birtakım sebepleri vardır. Bu çeşitliğin nedeni kasanın yerleşim yeri, boyutu, kasaya takılabilecek donanım sayısı, kasanın sağladığı güç gibi özelliklerdir.
45
Resim 2.4: Dekstop kasa
Masaüstü (Desktop) kasa: Yatay olup üzerine ekran konulabildiği için yerden tasarruf edilir ve kasa göz önünde olur. Tower kasaya göre daha az yaygındır. Kasa içerisine genişleme kartları dikey olarak yerleştirildiğinden içerisinde standart donanım kart sayısı fazla değildir.
Kule (Tower) kasa: Tower kasalar büyüklük bakımından üçe ayrılır. Full-tower olarak isimlendirilen kasa en büyükleridir ve 60 ile 90 cm yüksekliğindedir. Bu kasaların üzerine birçok sürücü takılabilir. Bu yüzden de güçlü bir güç kaynağı bulunur. Bu boyuttaki kasalarda genişletme sorunu yaşanmaz. Boyutu büyük olduğu için iyi derecede soğutma yapılabilir.
Boyut bakımdan ikinci büyük kasa, mid-tower kasadır. Mid-tower kasa, birçok yönden full-tower kasaya benzer ama ona göre boyutu daha kısadır.
Mini-tower olarak isimlendirilen kasa ise en popüler olanıdır. 50 ile 60 cm yüksekliğindedir ve desktop kasadan daha geniştir. Boyutundan dolayı da masa üzerinde daha az yer kaplar.
Resim 2.5: Tower kasa çeşitleri
Slim kasa: Bu tip kasalar hem yatay hem de dikey olarak kullanılabilir. Genelde mid-tower büyüklüğündedir.
46
Kasa İçerisindeki Bağlantılar
Bir kasa içinde temel olarak iki tür bağlantı vardır. Bunlardan birincisi, grup bağlantıdır. Bu bağlantı, güç kaynağından çıkar ve çeşitli birimlere çalışması için gerekli olan elektrik enerjisini taşır. İkinci grup bağlantı ise, bir birimden diğerine veri taşıyan kablo ve Led bağlantılarıdır.
Güç kabloları anakarta, disk sürücülerine, CD-DVD sürücülerine ve bazı ekran kartı sürücülerine ve fanlara bağlanır. Kasa içinde tüm veri akışı anakart üzerinden yapıldığı için tüm veri kabloları anakarta bağlıdır. Disk sürücüleri ile CD-DVD sürücüleri anakarta veri kabloları ile bağlanırlar. Bunların yanında kasa üzerinde gösterge olarak kullanılan ledler ve reset, power switchleri de anakarta bağlanır.
Resim 2.6: Kasanın iç yapısı
Tüm bu bağlantılara ek olarak CD-ROM ,DVD-ROM sürücüleri, ses verisi aktarmak için kasa üzerindeki ek USB portları ve ses jakları ile anakarta bağlanır.
Kasa içindeki bağlantıların doğru yapılması kadar düzenli olması da önemlidir. Kasa içindeki hava akışının sağlanması için bağlantılar genelde bir kelepçe yardımı ile bir araya getirilir. Hatta IDE kablosu gibi standart hâli geniş olan kabloların hava akışını engellemesini önlemek için bu kablolar sıkıştırılarak üretilmeye başlanmıştır.